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Alta Mesa Services, LP 
15415 Katy Freeway, Suite 800 
Houston, TX 77094 

Dear Ms. Louderman: 

1200 New Jersey Ave, $.E. 
Washington, DL 20590 

In an August 2, 2010, letter to the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
(PHMSA), you asked for an interpretation of 49 CFR 192.612, the regulation that establishes the 
underwater inspection and reburial requirements for shallow-water pipelines in the Gulf of 
Mexico (GOM) and its inlets. Specifically, you asked whether: (a) an operator had to perform an 
underwater inspection prior to the issuance of 69 FR 48406 (Aug. 10, 2004), the final rule that 
imposed the requirements that are currently codified in § 192.612; (b) an operator must 
determine the interval for performing these inspections based on documentation of engineering 
methodology as opposed to historical data and other performance factors; and (c) your company, 
Alta Mesa Services, LP (AMS), can be subject to an enforcement action for committing an 
alleged violation of § 192.612 under certain specified terms and conditions. 

Background 

In December 1991, the Research and Special Programs Administration (RSPA) issued a final 
rule on the underwater inspection and reburial of certain shallow-water natural gas pipelines in 
the GOM and its inlets (i.e., those pipelines located in waters less than 15 feet (4.6 meters) deep 
as measured from mean low water, 49 CFR 192.3), 56 FR 63764 (Dec. 5, 1991); see Pub. L. 
101-599 (Nov. 16, 1990). That final rule required that these pipelines be inspected after 
October 3, 1989, and before November 16, 1992, and that additional actions be taken upon 
discovery of exposure on the seabed or a condition that would constitute a hazard to navigation. 

In August 2004, RSP A amended those requirements (69 FR 48400; Aug. 10, 2004). That final 
rule required each operator to have written procedures in effect by August 10, 2005, for (1) 
identifying shallow-water pipelines in the GOM and its inlets that could be exposed or present a 
hazard to navigation, (2) conducting appropriate periodic inspections of those pipelines, and (3) 
ensuring their prompt reporting, marking and reburial. These are the requirements that are 
currently codified in § 192.612, the regulation that forms the basis for your request for 
interpretation. 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations (49 CFR 
Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the specific facts 
presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and are provided to 
help the public understand how to comply with the regulations. 
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Analysis 

Your first question is whether an operator had to perform an inspection of shallow-water 
pipelines in the GOM and its inlets prior to the effective date of the requirements that are 
currently codified in § 192.612. As noted above, the December 1991 final rule required that an 
underwater inspection be performed after October 3, 1989, and before November 16, 1992. 1 The 
August 2004 final rule further required that each operator have written procedures in effect by 
August 10, 2005, for identifying those shallow-water pipelines that might be exposed on the 
seabed floor or constitute a hazard to navigation, and conducting appropriate periodic underwater 
inspections. Accordingly, operators had an obligation to inspect these pipelines under both the 
December 1991 and August 2004 final rules. 

Your next question is whether the interval for inspecting shallow-water pipelines in the GOM 
and its inlets must be based on documentation of engineering methodology as opposed to 
historical data and other performance factors. An operator must demonstrate, through the use of 
a risk-based analysis and adequate supporting documentation, that it has chosen an "appropriate" 
interval for performing these periodic inspections. Such an analysis should include consideration 
of all relevant factors (e.g., the construction methods used and initial burial depth, the prevailing 
soil characteristics and erosion rates and the effects of hurricanes, waves, tidal forces, and vessel 
traffic)? 

Your final question is whether AMS can be subject to an enforcement action for committing an 
alleged violation of § 192.612 under certain specified terms and conditions. In this case, the 
State of Texas is certified to regulate the intrastate natural gas pipelines within its jurisdiction,3 
including "all pipeline facilities originating in Texas waters (three marine leagues and all bay 
areas),,,4 and has adopted the requirements of § 192.612.5 As your pipeline is regulated under 
these authorities, PHMSA will not comment on whether AMS can, or should, be subject to an 

I According to the information provided to PHMSA, AMS was the operator of a pipeline subject to the requirements 
of § 192.612 at the time of the December 1991 fmal rule. Therefore, your company should have performed an 
underwater inspection of that pipeline within the applicable timeframes. 

2 An example of a proposed risk analysis for pipeline burial inspections, developed by the Texas Transportation 
Institute, is included in the docket for the August 2004 final rule. 

3 A State that has an approved certification or agreement and standards that are consistent with the minimum 
Federal requirements may regulate the intrastate pipelines within its jurisdiction. 49 U.S.C. §§ 60lO4(d), 60lO5, 
60lO6. A State may also inspect interstate pipelines with PHMSA's consent, but may not adopt or apply any of its 
own safety regulations to those facilities. 49 U.S.C. §§ 60lO4(c), 60lO6(b). 

4 Tex. Admin. Code tit. 16, § 8. 1 (a)(l)(D). 

5Id. at (b)(I). 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations 
(49 CFR Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the 
specific facts presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and 
are provided to help the public understand how to comply with the regulations. 



enforcement action for violating the periodic underwater inspection requirements for shallow­
water pipelines in the GOM and its inlets.6 

I hope that this information is helpful to you. If I can be of further assistance, please contact me 
at 202-366-4046. 

Sincerely, 

ae 
Director, Office of Standards 

and Rulemaking 

649 U.S.C. § 60105 (stating that "the Secretary of Transportation may not prescribe or enforce safety standards and 
practices for an intrastate pipeline facility or intrastate pipeline transportation to the extent that the safety standards 
and practices are regulated by a State authority ... that submits to the Secretary annually a certification for the 
facilities and transportation that complies with subsections (b) and (c) of this section."). 
The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, Office of Pipeline Safety provides written clarifications of the Regulations 
(49 CFR Parts 190-199) in the form of interpretation letters. These letters reflect the agency's current application of the regulations to the 
specific facts presented by the person requesting the clarification. Interpretations do not create legally-enforceable rights or obligations and 
are provided to help the public understand how to comply with the regulations. 
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ALTA MESA SERVICES, LP 
15415 Katy Freeway, Suite 800 
Houston, Texas 77094 
(281) 530-0991 
(281) 530-5278 Fax 

August 2, 2010 

Mr. John A. Gale 
Director, Office of Regulations 
Pipeline and Hazardous Material Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, SE 
East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Gale, 

Alta Mesa Services, LP (AMS) respectfully requests some clarification on the regulation 
for 49 CFR Part 192.612, Underwater Inspection and Reburial of Pipelines in the Gulf of 
Mexico and it's inlets. 

Currently, the rule states that the written procedure had to be in place by August 10, 
2005, and periodically the inspections were to be performed. 

Is there any guidance on this that requires that (a) a baseline or initial inspection had to be 
performed prior to or upon the inception of the final rule; (b) that documentation of 
engineering methodology is required to be used and documented vs historical and 
performance factors for the inspection interval; and (c) even if this pipeline system would 
have been in operation under AMS as of August 10, 2005, can a notice of violation or 
alleged violation be issued for not performing this inspection 4 months prior to August 
10,2010 for a 5 year interval schedule? 

Your assistance with this is greatly appreciated. 

Sincerely, 

~nuiJLJ~ 
~onda Loudennan 

ALTA MESA SERVICES, LP 
281-943-5579 
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